איך לעשות תכנון שנתי פרקטי ולהוריד את החלומות לשטח

הנה שוב זה קורה סביב ספטמבר (ולפעמים גם דצמבר) – כמו בכל שנה גם אתם בטח מוצפים בימים אלה במיילים של ‘שנה טובה’ עם עצות לאיך לחיות טוב יותר השנה, לאמץ אורח חיים בריא, להציב מטרות, לקדם התפתחות אישית, איך לעשות תכנון שנתי ועוד ועוד,


ומנגד – הפיד ברשתות החברתיות מלא בסיכומי שנה מרגשים שמספרים על השנה שעברה, על הגשמת חלומות, איך אנשים התפתחו באופן אישי בשנה החולפת, שינו הרגלים ישנים או החליפו אותם בהרגלים מקדמים חדשים ואיזה החלטות כולם מקבלים לקראת השנה החדשה שבפתח.

הפוסט הזה לא יהיה עוד קבוצת עצות מהסוג הזה, וגם לא עוד פוסט שבו אני מסכמת את השנה החולפת שלי (אפשר למצוא כאן את הפוסט על חמישה הרגלים שעשו לי את שנת 2021, אם בכל זאת תרצו מנת השראה), אבל אני כן רוצה ללמד אותך את השיטה האישית שלי לתכנון שנה בכמה מישורים.

כשאני יושבת לכתוב לעצמי את התכנית והמטרות שלי לשנה החדשה (כולל פירוק הפחדים שעולים שם), אני נותנת דגש משמעותי גם לפרידה מהשנה החולפת ולסיכום והסקת מסקנות אישיות, והחלטתי שהגיע הזמן לשתף את התהליך הזה גם כאן בבלוג. אם תרצו, זו למעשה ברכת ה’שנה טובה’ שלי עבורכם.

איך לעשות תכנון שנתי פרקטי

(אם יותר נוח לך להאזין ולקבל עוד כמה זוויות לתכנון וסיכום שנה – הקלטתי על זה פרק בפודקאסט שלי ‘למה לא עכשיו‘)

את השנה הקרובה תפתחו עם תכנון שנתי אפקטיבי לניהול העצמי שלכם, תציבו מטרות ריאליות ולא מתיימרות תוך מתן תשומת לב מאוזנת לכל החלקים שבכם (ולא רק לעבודה, לעסק, לילדים).

תכנון שנה - ממה הוא מורכב?

אני אוהבת תכנון, אבל לא כשהוא יותר מדי מתוכנן.

התכנון השנתי שונה מתכנון שבועי, חודשי או רבעוני כי המטרות שנציב לשנה קדימה יהיו הרבה יותר מעורפלות, רחוקות ומאתגרות לחיזוי. אחת הטעויות הנפוצות בתכנון שנתי זה לנסות לצפות מראש מה יקרה, איך נהיה, איך נרגיש ולאן נרצה להתקדם. אם יצא לך לעשות את זה מתישהו – כנראה גילית שמה שתכננת ומה שקרה בפועל רחוקים שנות אור אחד מהשני.

זו הסיבה שאני לא עושה תכנית עסקית שנתית אלא רבעונית, ולא מנסה לתכנן לפרטי פרטים את ההתנהלות והבחירות שלי קדימה מדי כי הן עשויות להשתנות (ואפילו סביר שכך יקרה, שלא לומר – בטוח).

אבל כן חשוב להניח כוונה ביצירת תכנון שנתי, מעין ויז’ן איכותי ומרגש לשאוף אליו בלי לרדת לפרטים.  

 

יוצאים לדרך עם תכנון שנתי – זה הזמן לקחת עט ולפתוח מחברת

גם קובץ בלפטופ יעבוד.

צרו טבלה פשוטה עם 3 עמודות: תחום, מטרה, מה אני הולכת לעשות בשביל זה.
אחרי שנמלא את הטבלה נעבור גם לפירוק פחדים.

טבלת תכנון שנה

בעמודת התחום – כל שורה תייצג תחום אחר בחייך (דוגמה בהמשך)
בעמודת המטרה – יהיה לך מקום לפרט מטרה כללית שקשורה לאותו תחום – להשיג, לשנות, לעשות. 
בעמודה השלישית – נפרט איך זה הולך לצאת לפועל.

הנה דוגמה מתוך הטבלה שלי:

תחום: לייף סטייל ובריאות

אני מתחילה מלחשוב על סגנון החיים שלי ושואלת מכל הלב – על מה אני לא הולכת להתפשר השנה? מה הדברים שחשוב לי שיהיו חלק מסדר היום שלי בשנה הקרובה? מתוך התשובות שעולות אני ממלאת את עמודת המטרה:

– לקום מוקדם בבקרים לזמן אישי (כאמור אני לא יורדת לפרטים כאן, לא באיזה שעה ולא כמה ימים בשבוע. אני מציבה מטרה כללית).
– לשמור על שגרת אימונים שבועית קבועה.
– להפחית צריכת סוכר.

עכשיו, מטרות וחלומות זה נהדר, אבל איך אני מוודאת שזה הולך לקרות? זה מביא אותנו לעמודה השלישית – מה אני הולכת לעשות בשביל זה:

זה המקום שלי להיות כנה ולשאול – עד כמה אני מוכנה להשקיע? מה אני מוכנה לעשות כדי שהמטרות האלו יתממשו? אל תתפלאו אם בשלב הזה התכנון השנתי יעלה לכם על העצבים ותסגרו את המחברת. זה קורה כי אנחנו לא אוהבים את שלב ‘הפעולה’, ואנחנו לא אוהבים ש’דוחקים אותנו לקיר’ עם שאלות קונקרטיות כמו ‘מה את הולכת לעשות בשביל זה’. זה מפגיש אותנו עם הדחיינות ועם פחד להיכשל, תחושות שלא ממש בא לנו להרגיש.

וכאן בדיוק, נמדד התכנון השנתי שלנו.
האם אנחנו רק חולמים ומפנטזים ונהנים לשרבט מטרות שנראות יפה על הדף? או שאנחנו גם בשלים ומוכנים לפעול?

הנה כמה פעולות שכתבתי בעמודה השלישית שלי לטובת קידום וביצוע המטרות ב’לייף סטייל ובריאות’:

– לסרב ליציאות באמצע השבוע עד מאוחר או לכל הפחות להפחית למינימום האפשרי
– להמשיך לנקוט בשיטת ההשכמה ובפעולות הרתח”ן (אני מלמדת על זה בקורס מורנינג)
– להירשם שוב ליוגה ולנסות לגייס חברה שתירשם איתי כדי להגביר מחויבות
– לשבץ את האימונים מראש ביומן בזמנים שיש הכי פחות סבירות לפספס אותם
– לערוך מעקב אימונים באפליקציה ולשתף את אלכס
– להצטרף לתכנית קבוצתית של תזונאית שאני מעריכה כדי לתת לעצמי פוש בתזונה

באיזה קטגוריות לבחור לתכנון שנה

אחרי הרבה ניסוי וטעיה, אני אוהבת לבחור ב-5 קטגוריות קבועות בכל שנה:

1. לייף סטייל ובריאות – סגנון חיים, הרגלים, ניהול עצמי, ניהול זמן, בריאות הגוף, סגנון תזונה, חופשות וניהול משפחתי.

2. פיננסי – מה תהיה רמת ההכנסה שלי השנה (יש לנו נטיה להפריז כאן בלי להתחשב בקטגוריות האחרות. שימו לב!)

3. התפתחות אישית – איך אני מתפתחת השנה? מה ארצה ללמוד? איך אעשיר את עולמי? במה ארצה להשתפר ואיזה דרך אני מוכנה לעבור בשביל זה?

4. השפעה – איך אני מפיצה את המתנה שלי השנה לעולם, על מי וכמה אני רוצה להשפיע לטובה? (על הילדים שלי, על התלמידים שלי, על ההורים שלי, העוקבים שלי) באיזה תחום אני רוצה להטביע את חותמי ולקדם שינוי?

5. פיתוח עסקי/קריירה – לאן אני רוצה לקחת את העשייה שלי השנה? לא משנה אם את עצמאית או שכירה, יש לך את הויז’ן שלך בתחום פיתוח הקריירה האישית והמקצועית – וזה המקום להוריד אותו לקרקע ולראות איך הוא הולך לקרות.

מפרקים את הפחדים לגורמים

כמו בכל תכנון שנתי ותכנון בכלל, באופן טבעי צפים פחדים לכאן ולכאן (ולפעמים הם רק בתת המודע ויתבטאו בדרכים אחרות כמו סטרס, תקיעות וחוסר מוטיבציה). מה אם זה לא יעבוד? מה אם זה כן יעבוד וזה בדיוק מה שמפחיד אותי? מה אם זה יצריך ממני דברים שאין לי? מה אם אני אתחרט?

הפחדים האלה כאן כדי להגן עלינו, אבל הם יכולים גם לעצור אותנו ולהשאיר אותנו במקום.

מה שעלול לקרות אם לא מתייחסים לשלב הפחדים, זה שבמבט לאחור (בעוד שנה) מסתכלים על הטבלה ומתבאסים – ‘לא השגתי את היעד הזה!’ או ‘לא עמדתי במילה שלי!’ אבל אז, אם בודקים את העמודה של ‘מה אני מוכנ/ה לעשות בשביל זה’ – רואים שלא עשינו את מה שכתוב שם. יכול להיות שזה לא נעשה ממגוון סיבות, אבל הסיבה הרווחת ביותר היא –  כי פחדנו. כי זה היה מחוץ לאיזור הנוחות ולא רצינו לצאת לשם.

אז הפעם, נגיד לפחדים תודה מראש וננתח אותם שחור על גבי לבן, נפרק אותם ונקדים תרופה למכה. נעשה את זה בשני שלבים:

א. מתוך כל הקטגוריות בטבלה, באיזה מהן הכי מפחיד אותך להתקדם לשלב הבא? כתבו פסקה או שתיים במילים פשוטות ואל תחסכו במילים. אם הכתיבה זורמת לכם – תמשיכו. הכתיבה עצמה עושה לנו טוב ומשחררת, ובמקרה הזה גם מנרמלת פחדים ומאפשרת לנו לראות אותם באור אחר.

ב. צרו טבלה (נוספת) עם 3 עמודות: מה מפחיד אותי, מה הכי גרוע שיכול לקרות, איך והאם אני יכולה להימנע מזה. 

טבלת פירוק פחדים

אם תרצו את הטבלה המקורית שלחו לי הודעה ואשלח לכם את הקובץ!

התחילו למלא את העמודה הימנית (זה קל). פחד אחרי פחד אחרי פחד, בלי לחפש פתרונות. וכן, תגלשו לעמוד הבא ואפילו אחד אחריו עם עוד שורות שיתווספו לטבלה. זה הזמן להישיר מבט, וזה לא בהכרח נוח אבל משתלם.

כשרוקנתם את כל הפחדים בלי לצנזר, עברו לעמודה השניה וכתבו עבור כל פחד – מה הכי גרוע שיכול לקרות אם הפחד הזה יתממש? התשובות כאן יהיו חשופות ומכאיבות, אבל זה שלב חשוב בדרך.

בשלב הבא והאחרון נמלא את העמודה השלישית – איך אני יכולה להימנע מזה? וכאן נופלים אסימונים. כאן אנחנו נראה ממש בבירור איך אנחנו יכולים די בקלות להימנע מ’הדבר הכי גרוע שיכול לקרות’, או לא להימנע ממנו ולהיווכח שזה בעצם לא יהיה עד כדי כך גרוע.
בשלב הזה אנחנו בעצם רואים מול העיניים את השטח האפור שבין ‘זה מפחיד’ לבין ‘זה סוף העולם’.

ואז כל מה שנשאר זה לקבל החלטה – האם אני מוכנה לשאת את המחיר של התממשות הפחד הזה?

הנה דוגמה אמיתית מהטבלה שלי:

פירוק פחדים דוגמה - תכנון שנה

רק מנטרה אחת

עכשיו, אחרי שכתבתם 2 טבלאות יפייפיות של תכנון שנתי פרקטי ופירוק פחדים (וואו!), אני ממליצה לבחור מנטרה אחת לצעוד איתה בשנה הקרובה. בשנה החולפת בחרתי במנטרה – השנה אני בוחרת לשחרר שליטה ולבטוח שהכל קורה לטובתי העליונה’ וזה עבד לי נהדר ושירת אותי מאוד, במיוחד ברגעים שנלחצתי או שכחתי לרגע שבעצם… הכל בסדר גמור והכל מסתדר תמיד לטובה, גם אם כרגע קשה לי לראות את זה.

מוזמנים לאמץ אותה או לבחור לכם משפט אחר שמעורר בכם רגשות חיוביים ורוגע.

אני מקווה שמצאתם בפוסט הזה השראה לתכנון השנה שלכם בצורה הטובה ביותר, כזו שמשקפת את הרצונות, החלומות והתכניות שלכם לעתיד הרחוק והקרוב וגם מכילה פעולות כדי להפוך אותם למציאות.

תחילת שנה (עברית או אזרחית) היא רק סיפתח לתקופה מחודשת של עשייה והתפתחות, והיא הזדמנות למבט-על, לפרופורציות ולהתמרת התודעה למקום טוב יותר.

מזמינה אתכם להגיב כאן למטה ולעקוב אחריי גם במדיות לתכנים ומדריכים נוספים!

יכול לעניין אותך:

שתפו את הפוסט הזה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם:

כותבת המאמר, משי חורב
מאמנת אישית לניהול עצמי, מלווה אנשים ועסקים בתהליכי שינוי הרגלים, מוטיבציה, יצירת רוטינות, סדר וארגון, שיטות עבודה ובריאות פיזית ורגשית.

השראה במנות קטנות?

צעד אחד כל פעם.
הירשמו לניוזלטר להשראה שבועית:

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

אפשר לתת לך מתנה?

10 האפליקציות לניהול עצמי

קובץ פורט אלייך למייל!

התחברות לאתר