מה באמת קורה לגוף שלך בדיאטה מהירה?

כבר נתנו להן את כל השמות היצירתיים והמבטיחים, כבר המציאו שיטות מכל הסוגים והמינים, וכללו כמובן את מילת הקסם  – תזונה כדי להסב את תשומת ליבך, כבר הבטיחו לך את ההבטחות הכי מדהימות לתוצאות מהירות (אפילו כאלה שהיה ממש קשה לסרב להן), אבל דבר אחד לא חשפו בפנייך כשהתחייבו לך לצמצום בטוח של השומן העקשן בבטן – מה באמת קורה לגוף שלך מבחינה פיזיולוגית ובריאותית כשאת בוחרת בדיאטה מהירה, בלי לחשוב על תפריט מגוון ובריא. לפנייך כל האמת על דיאטות הכסאח ופתרונות ה’קסם’.

שמעת או הכרת פעם מישהי שירדה ירידה דרסטית במשקל ואחרי חצי שנה פתאום חזרה לממדים הקודמים שלה ואפילו השמינה יותר? סביר להניח שהיא ניסתה את אחת מאותן דיאטות מהירות.

מה זה דיאטה מהירה?

בואי נתחיל מהגדרת המילה ‘דיאטה’ – המילה דיאטה (שמקורה בשפה היוונית) פירושה – אורח חיים. זה הכל! ובתרגום עדכני יותר – דיאטה היא למעשה תפריט תזונה. התפריט יכול להיות מבוסס על שוקולד, והרי לך – דיאטת שוקולד. התפריט שלי למשל הוא תפריט טבעוני (מוזמנת לקרוא כאן למה בחרתי בתזונה טבעונית) ולכן הדיאטה שלי היא טבעונית. בארץ, המילה ‘דיאטה’ הפכה באופן שגוי להיות מושג המתאר תזונה שמרנית לצורך ירידה במשקל. ומכאן המשפט השגור של רבים במוצ”ש – ‘ממחר דיאטה’.

אנחנו, בני האדם של המאה ה-21, אוהבים תוצאות מהירות עם כמה שפחות עבודה. בקריירה, בלימודים, בבית, וגם בכל מה שקשור לגוף שלנו. אנחנו מנסים לקצר תהליכים ולעגל פינות איפה שרק אפשר – העיקר להגיע לתוצאות במהירות המרבית במינימום מאמץ (דוגמאות למחשבה: מדיח כלים (כי לעמוד מעל הכיור זה בזבוז זמן), שואב אבק רובוטי (כי למי יש כוח להשקיע בשאיבה ידנית), רכב אוטונומי ומישהו שיכתוב במקומך את הסמינריון). וכאן נכנסת לתמונה גם דיאטה מהירה, הלא היא דיאטת הכסאח שמבטיחה לך את פסגת האושר והגוף החטוב במינימום זמן.

מה קורה לגוף שלך בדיאטה מהירה

יש סיבה לכך שכבר לא כלכך משתמשים בשם ‘כסאח’ –עם השנים הוא הפך להיות אגרסיבי מדי, מרתיע ומעורר חשד. נשות העולם החדש אוהבות תוצאות מהירות אבל בסטייל, ברוגע. לפיכך תוכלי למצוא שמות חלופיים נהדרים לאותן תכניות כסאח. איך מזהים אותן? כל תכנית שמבטיחה לך קוביות בבטן תוך חודש, צמצום אחוזי שומן מהיר בשיטה חסרת תקדים, כמוסת הפלא לחיטוב, משקה הקסם לירידה בטוחה במשקל, ירידה מובטחת של 10-15 ק”ג בחודשיים הראשונים, קרם שממיס שומנים, וכו’ – כאן את צריכה לחשוד, להבין במה מדובר ולהתרחק.

יכול מאוד להיות שלצד ההבטחות האלו ירחפו מילים יפות של ממליצות שהתנסו בשיטה, תמונות מרשימות להוכחה ועוד קסמי שיווק מעולים, אבל שימי לב שאף אחת מהתכניות הללו לא מציעה לך שינוי אמיתי באורח החיים או שינוי הרגלים ואימוץ תזונה בריאה ומאוזנת. אף אחת מהן לא מדברת על אורח חיים בריא, על מניעת מחלות ו/או פציעות, או על מה יקרה איתך עוד שנה. כל השיטות מדברות על תקופות כמו ‘תוך חודש..’ או ‘תוך שבועות בודדים’ שבהם תגיעי למשקל המיוחל שלך בלי הרבה מאמץ בעזרת דיאטה מהירה וחדשנית. 

מה באמת קורה לגוף שלך בדיאטה מהירה

אז דיאטה מהירה - מה באמת קורה שם?

מצוקת רעב

צמד המילים אולי לוקח אותך לקונוטציה של שכונת עוני נידחת באפריקה, אבל יקירה, כשאת בוחרת בדיאטה מהירה – זה בדיוק המצב שאליו את מכניסה את הגוף שלך. כשאת לא אוכלת, או אוכלת מעט, או אוכלת דברים שאינם מספקים לגוף שלך את אבות המזון הבסיסיים שהוא אמור לצרוך בכל יום ויומו (כן, פחמימות זה אחד מהם), את מביאה אותו למצב של סטרס – התמודדות עם מצוקת מחסור. ומה קורה אז? הגוף החכם שלך מבין שיש בעיה באספקה ונכנס לכוננות אגירה (של שומנים וסוכרים), שבעקבותיה גם קצב חילוף החומרים יורד. 

אז בעצם, את מלמדת את הגוף שלך שבמקום לשרוף, להתנקות ולהיפטר מפסולת שאינה רצויה, עליו לשמור עליה ליום סגריר. את תרדי במהירות במשקל כמובן, כי את צורכת מעט מאוד קלוריות לאורך זמן, אבל את מקשה בכך על הגוף שלך והירידה אינה טבעית. קחי בחשבון שהגוף שלך יעשה הכל כדי לשמור עלייך מתפקדת, אבל יש לזה מחיר.  

מה קורה לגוף שלנו בזמן דיאטה מהירה?

צניחה ברמת האנרגיה

תפריט תזונה לא מאוזן מביא אותך פשוטו כמשמעו למצב שמדמה מחלה (ועלול חלילה גם ליצור אחת) – כשאת לא מספקת לגוף שלך את האנרגיה הדרושה לו לתפקוד יומיומי, האנרגיה המועטה שעוד נותרה ברשותו תתגייס לטובת הישרדות. מבחינתך, זה יבוא לידי ביטוי בכך שתרגישי עייפה, מותשת וחסרת אנרגיה. ואם תנסי במקרה גם להתאמן, הגוף שלך יאותת לך במהרה שהוא לא מסוגל לזה. ואני מקווה שאת מקשיבה לגוף שלך כשהוא אומר לך לעצור…

בנוסף, החולשה הזו יכולה להתבטא גם בנשירת שיער (היחלשות סיבי השיער), ציפורניים שבירות (היחלשות שורש הציפורן) וחולשה גופנית כללית. כל זה בעקבות תזונה לא מאוזנת כחלק מדיאטה מהירה! שווה את זה? תחליטי את.

אובדן מסת שריר בדיאטה דלת פחמימות

למרבה הצער, רבים טועים לחשוב שפחמימות הן רק בצקים, בורקסים, פסטות ואורז, בעוד שפחמימה בריאה וחשובה קיימת גם בפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. למקרה שלא ידעת, פחמימה היא אחת מאבות המזון החיוניות לגוף לבנייה ושימור השרירים, לאנרגיה זמינה ואפילו לשמירה על משקל מאוזן (בזכות סיבים רבים התורמים לתשובת שובע).

דיאטה מהירה ודלת פחמימות עלולה להביא את הגוף לפרק תאי שריר במקום לפרק סוכרים. איך זה נשמע לך? תראי, אין ספק שדיאטה מהסוג זה אכן עשויה לסייע בירידה משמעותית במשקל לטווח הקצר, אבל האם את מחפשת תוצאות לטווח קצר? 

פגיעה בריכוז ובזיכרון, ונטייה לדיכאון

תודי, לא נשמע מפתה במיוחד. אלו הם בהחלט חלק מהתסמינים הנוספים שעלולים להיקרות בדרכך אם תבחרי בדיאטה מהירה ולא מאוזנת, כמו גם עצבנות ורגישות יתר. זה קורה כי במצב כזה הגוף חווה מחסור חמור בסרוטונין – ההורמון שאחראי על מצב הרוח הטוב וקיים בפחמימות וסוכרים למיניהם. תחשבי על הגוף שלך כעל צמח יפיפה שלא מקבל מים במשך חודש ועומד בשמש בכוחותיו האחרונים – מה יקרה לו? הצמח לא יוכל להחזיק מעמד, הוא יתייבש ויקמול.

מה זה גירעון קלורי ולמה את לא יורדת במשקל
מדריך להורדה!

חזרה מהירה למשקל הקודם

למה זה קורה בעצם? כשאת לא מספקת לגוף פחמימות בכמות מספקת, הוא משתמש במאגר הפחמימות הקיים בשרירים. תהיי איתי פה: כל גרם פחמימה כזאת שמקורה בשריר, אחראית על פירוק של 4 גרם מים. אל תסתבכי עם חישובים (עשיתי את זה בשבילך) – המסקנה היא שבימים הראשונים של דיאטת דלת פחמימות הגוף ישקיע בפירוק המים – כך שתאבדי 2 ק”ג מים על כל 500 גרם גליקוגן שקיים בשריר.

אם זה נשמע לך מסובך, תני לי לסכם לך – רוב המשקל שנעלם בדיאטה כזו מקורו בצמצום נוזלים ולא בצמצום שומן. יתרה מכך, ברגע שתחזרי לתזונה מאוזנת, מאגרי הפחמימות ישתקמו וכך גם מאגרי הנוזלים. ומה תהיה התוצאה? נכון! חזרת למשקל הקודם. כך למשל, אחרי ניקוי רעלים אינטנסיבי או צום, מרגישים את הגוף רזה יותר – זו בדיוק האשליה שבאובדן נוזלים רבים בזמן קצר. הקדשתי פוסט שלם לניקוי הרעלים במצפה אלומות שעשינו כחלק מחופשה בריאה ושם דיברתי עוד על הנושא.

בנוסף, כמובן,  הפן הפסיכולוגי – אחרי תקופה שבה מנעת מעצמך הנאות קטנות ופחמימות מכל סוג שהוא – באופן טבעי יתעורר בך הרצון לפצות את עצמך על הזמן האבוד, לאכול בלי חשבון ולפנק את עצמך אחרי תקופה ‘קשה’ של דיאטה מהירה. “שמרתי חודש ורזיתי אז עכשיו מותר לי” – זו בדיוק התוצאה הלא רצויה של דיאטות מהירות וזו הסיבה שאת רוצה להימנע מהן.

לסיכום, אנחנו מבינות שאין דבר כזה תוצאות דרסטיות ומהירות בכל הנוגע לגוף שלך, ומי שמבטיח לך כאלה – אני ממליצה לך דווקא להתרחק ולחפש לך מסגרת אמינה יותר. אני מעודדת אותך לקחת אחריות מלאה על התזונה שלך (לא לחודשיים, אלא לכל החיים), לדאוג לעצמך לפעילות גופנית קבועה, ולכוון לשינוי אמיתי ומשמעותי בצורה נבונה, שיביא לך את התוצאות שאת רוצה לאורך זמן.

התנסית פעם הדיאטות מהירות? איך זה הרגיש לך? שתפי אותי כאן בתגובות ♥

שתפו את הפוסט הזה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם:

כותבת המאמר, משי חורב
מאמנת אישית לניהול עצמי, מלווה אנשים ועסקים בתהליכי שינוי הרגלים, מוטיבציה, יצירת רוטינות, סדר וארגון, שיטות עבודה ובריאות פיזית ורגשית.

השראה במנות קטנות?

צעד אחד כל פעם.
הירשמו לניוזלטר להשראה שבועית:

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

אפשר לתת לך מתנה?

10 האפליקציות לניהול עצמי

קובץ פורט אלייך למייל!

התחברות לאתר