לצאת ל’תקופת ריפיל’ – להכניס אוויר, איזון וחידוש לעשייה

התחושה הזו שצריך חופש מהחיים אבל גם חופש מהחופש… מכירים?

במיוחד כבעלי עסקים, כל כמה זמן יש הרגשה שצריך להרפות קצת מהעשייה, ואז אנחנו יוצאים לחופש. אבל חופש (או חופשה) זה לא בדיוק מה שהיינו זקוקים לו, וגם אחריו יוצא שאנחנו צריכים מנוחה.

אז איך יוצרים תקופת הפוגה איכותית וממלאת בלי לסגור טיסה, ואפילו לוקחים הפסקה מהשיווק ברשתות החברתיות, ועדיין משאירים את העסק חי, פעיל ואפילו מקבל לקוחות חדשים?

ואולי הכי חשוב – איך יוצאים מלופ שוחק ומחזירים את החשק לעשייה?

כל זה במאמר המפורט שלפניכם, אני שמחה לפתוח פה את הנושא הכה חשוב ואהוב עליי – תקופת ריפיל.

מעדיפים להאזין לזה כפרק בפודקאסט?

יכול להיות שתקראו כאן דברים שאף יועץ שיווקי או עסקי לא יסכימו איתם, אבל מבחינתי, השיח על מה שמאוזן ומחובר אלינו, הרבה יותר חשוב ומשמעותי מכל אסטרטגיה עסקית באשר היא.

מה זה תקופת ריפיל?

תקופת ריפיל זה בעצם מונח שנתתי לתקופה של הורדת ווליום בעשייה ושימת דגש על נשימה ופיתוח אישי. אנחנו כבעלי עסקים (בעיקר) נוטים לעשות איזושהי תוכנית עבודה שנתית, חצי שנתית או רבעונית, ואנחנו מתכננים מראש מעמדי מכירה, השקות של מוצרים חדשים ופעילויות שאנחנו רוצים לעשות במסגרת העסק. ככה יוצא שלאורך השנה אנחנו נמצאים ברצף של עשייה מתמדת, קבלה של לקוחות חדשים, יצירה של תשתיות חדשות ושאיפה כל הזמן להתקדמות.

תקופת ריפיל מאפשרת הפסקה רגעית מהרצף הזה, בכך שהיא נותנת לנו הזדמנות להיות בעשייה אבל בלי הכובע שיוזם דברים חדשים. כלומר, לאורך השנה או אפילו פעמיים בשנה – לקחת לעצמינו באופן יזום (או לא, גם זה קורה) תקופה של הפוגה (לא חופשה! הפוגה) שיכולה לנוע בין שבוע לבין כמה שאתם צריכים, שבה אנחנו לא יוצאים לחופש ונוסעים לחו”ל אלא אנחנו מרפים מהיזמות, היצירה והעשייה הרציפה. יכולים לדמיין את זה? מצב שהוא Just be.

מדובר בסטייט אוף מיינד שרוב בעלי העסקים והיזמים לא יודעים לשהות בו. אנחנו רגילים שאם אנחנו לא בעשייה – זו בעיה. אם אנחנו לא בעשייה – אין התקדמות. ואם אנחנו לא זזים – מיד צצים רגשות אשמה, ואם אנחנו לא עושים, אז איך נרוויח?!

אבל ההפך הוא הנכון.

לצאת לריפיל לא אומר לשבת רגל על רגל ולחכות לפרנסה משמיים, אלא הוא מציע להישאר בעשייה בווליום נמוך מהרגיל לתקופה מוגבלת בזמן, להקשיב לעצמינו, לנשום ולחדש משאבים. קצת כמו לעבוד בעסק של עצמנו בתור שכירים פשוטים ולא בתור הבעלים והמנכ”ל.

אז למה לא לשלב את זה עם חופשה?

כי חופשה היא פרויקט, ובריפיל אנחנו לא לוקחים פרויקטים. תאמינו לי שניסיתי לשלב חופשה עם ריפיל, חזרתי יותר עייפה. למה? כי הניסיון גם לעבוד ‘בשוטף’ וגם לנפוש הוא שגוי מהיסוד בעיניי, והוא פוגע בניהול העצמי שלנו ובגבולות שבין העסק לחיים הפרטיים.

בנוסף, לחופשות אנחנו בדרך כלל נוסעים עם משפחה, בני זוג, חברים – שזו הוצאה אנרגטית בפני עצמה, וגם אם נוסעים לבד – הרבה אנרגיה ומשאבים מושקעים בתכנון ויישום החופשה/טיול, וזה בדיוק ההפך ממטרת הריפיל.

בריפיל מתאפשר לנו להישאר בשגרה, במרחב המוכר שלנו – ולהוריד רגל מהגז כדי לפנות מקום לדברים חדשים. כלומר להיות פחות ב doing, כדי לתת הזדמנות למשהו חדש לצמוח מתוך ה Being.

אז איך זה מתנהל בפועל?

במשפט אחד: מורידים מאמץ.
ובפירוט: ממשיכים לתפעל את השוטף (פגישות עם לקוחות, משימות שוטפות, ניוזלטר או פרסום תוכן), ומנצלים את ההזדמנות ל’ניקיון שולחן’ – סיום פרויקטים שהתחלנו ולא סיימנו (או גניזה שלהם), עדכון מערכת המשימות וחיסול משימות שממתינות יותר מדי זמן, ניקיון בתיבת המייל, בדרייב, בגלריות…  

הרי באופן כללי, מאמץ בעסק הוא דבר טוב. הוא מקדם אותנו ומוציא מאזור הנוחות. הריפיל מאפשר לנו להרפות מהמאמץ כדי למלא את המצברים לטובת תקופות עתידיות שבהן כן נידרש למאמץ.

חשוב לדעת שהימים הראשונים של הריפיל לא נוחים. זה שם אותנו במקום קצת מפחיד ומעלה שאלות ותהיות (מי אני בלי העשייה? מה אני עושה מחר בבוקר אם אני לא יוזמת/יוצרת?) אבל אם מצליחים לשחרר רגע את האחריות הזאת ומצליחים להתכנס ולהתמסר אל תוך תקופה שבה רק פועלים בשקט וברוגע – מה שקורה בסוף הריפיל זה שהמוטיבציה לעשייה מחודשת מרקיעה שחקים.

לעבוד בווליום נמוך בתקופת ריפיל

איך נראה ריפיל של 40 יום (עם תוספות)

ביולי 2024 יצאתי לתקופת ריפיל שלא היה יזומה, אלא נוצרה די בספונטניות עקב הנסיבות –

חזרתי לארץ מרילוקיישן בדיוק לתחילת הקיץ ואווירת החופש הגדול בארץ, והבנתי שאני צריכה כמה רגעים להתאפס לפני שאני נכנסת ישר ללו”ז עשייה. לא רציתי לחשוב על הפרויקט/מוצר הבא או להתארגן אסטרטגית, אלא רק לנחות ולהיות, ולהתרכז ב Well being שלי. עוד לא ידעתי מה הכיוון ולכמה זמן אבל הבנתי שזה זמן מצוין לריפיל.

בימים הראשונים תרגלתי הרבה מדיטציות ושאלתי את עצמי מה יעזור לי להוציא את המיטב מהריפיל הזה, ובאחד הימים קיבלתי את התשובה מאוד ברורה: להתנתק גם מהרשתות החברתיות כדי לנטרל כל רעש חיצוני. זה לא משהו שאני עושה בריפילים בדרך כלל, להפך – אני אוהבת לשתף מהריפיל שלי תוך כדי תנועה. להתנתק לגמרי מהרשת הייתה החלטה די רדיקלית עבור מישהי שמנהלת את השיווק והקשרים שלה שם, אבל אחרי ששקלתי את כל ההשלכות האפשריות (עוקבים יכולים לעזוב, האלגוריתם לא יאהב את זה, ההכנסה שלי אולי תרד), הבנתי שזה שווה את זה מכל בחינה.

אז שאלתי – למה לא עכשיו? והסרתי את ההתקנה של כל האפליקציות של הרשתות החברתיות מהמכשיר. השארתי את החשבונות שלי זמינים דרך המחשב למקרה שיעלה צורך נקודתי, ועל הטלפון השארתי רק את ווצאפ ומסנג’ר לצורך תקשורת אישית ועסקית שוטפת. זה אכן היה קצת מפחיד בהתחלה, לצאת ל’הדממה’ בלי התראה מוקדמת, אבל ידעתי שזה ממש נכון ומדויק עבורי והסכמתי לבחון את הפחדים ולהתבונן בהם מקרוב.

קודם את. תקופת ריפיל בעסק

ומה לגבי הרגל הגלילה ברשת?

אני חשבתי שיהיה לי קליל. אז חשבתי!
אני לא מחשיבה את עצמי אדם שמכור לרשתות החברתיות, אני די קנאית לזמן שלי ולא חשבתי שיהיה לי מאתגר בלי הגלילה ברשת, והנה – הימים הראשונים הרגישו לגמרי כמו גמילה. שמתי לב בבירור איך ברגעים קשים, סיטואציות לא נוחות או וויכוח עם בעלי – האצבע מחפשת את האינסטגרם כדי לגלול קצת ולפטור את הראש מחוסר הנוחות. אחרי שהזדעזעתי מעצמי, ראיתי בזה הזדמנות נהדרת ליצור קשרים חדשים במוח ולשנות את ההרגל.

אולי יעניין אותך – איך להיגמל מהגלילה ברשתות החברתיות ולגלוש בצורה בריאה

כך יצא שכבר בשבוע הראשון של הריפיל זכיתי בשינוי הרגלים ומודעות. אחרי ימי ה’גמילה’, הקושי פשוט נעלם כלא היה, והתפנה לי הרבה מקום לדברים אחרים. זה תמיד קורה בתקופות ריפיל, אבל ההתנתקות מהרשתות הפעם הפכה את זה למהיר ועמוק משמעותית.

בדרך כלל בתקופות ריפיל אני אבחר תקופת זמן מוגבלת שמתאימה לתכניות שלי לחודשים הקרובים ואדע מראש מתי הריפיל מתחיל ומתי הוא נגמר. הפעם לא שמתי דד ליין, והחלטתי פשוט להיות קשובה ולקחת כמה זמן שאני צריכה, ומשהו ב State of mind  הזה של להיות ב’הדממה’ שאני לא יודעת מתי תיגמר, אפשר לי להיות בנוכחות מוחלטת ברגע בלי לחץ של זמן.

ופתאום יש זמן! לדברים חדשים, רעיונות, השראה, אפילו תחביבים ודברים אישיים שישבו אי שם ברשימת ה Someday (יום אחד אגיע אליהם) ופתאום יש לי עבורם פנאי. זו נחת שאנחנו לא רגילים להרגיש!

התוצאות של הריפיל

אני תמיד ממליצה להגיע לריפיל בלי ציפיות, והתוצאות אף פעם לא מאכזבות. עצם התדר החופשי והחיבור המלא לעצמינו יוצר קסמים ברמה של יצירת מציאות ברמה הכי גבוהה שיש. זה מה שקרה אצלי בריפיל האחרון:

1. ההכנסות שלי לא ירדו אלא דווקא עלו. למה? כי היקום נותן למי שיש מקום להכיל. כשהתפנה לי מקום בלו”ז ובלב, הגיעו באופן כמעט מיידי לקוחות חדשים, אנשים הציעו לי הצעות עסקיות מעניינות ונוצרה התקדמות בלי שאני יזמתי אותה או התאמצתי בשבילה.

2. מספר המנויים לרשימת התפוצה שלי וקהילת העוקבים שלי במדיות לא ירדה, היא נשארה אותו דבר. כלומר, גם אם אנשים הסירו את עצמם, הצטרפו אחרים חדשים, מדויקים יותר.

3. פרסום ושיווק – יצא שלא העליתי תוכן לרשתות מעל חודשיים וחצי, ועדיין – אנשים פנו אליי כדי לקבל ממני שירותים כקואצר’ית ורכשו ממני קורסים דיגיטליים.

4. חיזוק קשרים אנושיים – בזכות הניתוק מהרשתות והורדת העומס בעבודה יצא שנפגשתי עם אנשים פיזית, פנים אל פנים, כמו פעם 😊 ונזכרתי כמה הקשר האנושי הוא קריטי לנו, בני האדם בעידן הדיגיטל.

5. זמן פנוי לעצמי – העונג הכי גדול של כל ריפיל. נוצר לי זמן להשקיע בתרגול עומק של מדיטציות, קריאה, ריפלקשן (כתיבה ועיבוד רגשות), שגרת בוקר וחידוד כל ההרגלים שלי.

6. שיפור יכולות קוגנטיביות והרגשה כללית של מוטיבציה – כעבור שבועיים כבר יכולתי להרגיש איך יש לי יותר חשק, כוח, סבלנות ומוטיבציה בתוך החיים שלי. מתי יוצא לנו לעצור רגע את המרוץ לדבר הבא ופשוט לשים את כל הפוקוס עלינו?

7. הדבר הכי משמעותי שקרה מבחינתי – זה שחזר לי הדרייב לעשייה. אם לפני הריפיל הייתי באיזשהי תחושה של שחיקה והתשה, בתוך הריפיל יכולתי ממש לזהות איך נוצרים בי ניצנים חדשים של התרגשות וסקרנות לעשייה מחודשת. האנרגיה התחילה לזום ולאט לאט נהיה לי ברור מה אני רוצה לעשות בהמשך, נהיה לי יותר קל לדמיין ולתכנן את זה, לחשוב על תכנית פעולה ולהרגיש את המשאבים האנרגטיים כדי גם לבצע.

משי חורב - ריפיל בעסק

מתי הריפיל נגמר?

זה מביא אותנו לשלב שבו יודעים שהריפיל הולך להסתיים. בהנחה ולא תחמנו את הריפיל בזמן אלא אפשרנו לעצמינו פשוט להיות בתוכו בהקשבה כמו שבחרתי לעשות במקרה הזה, יודעים שהריפיל נגמר כשמתחילה להגיע תחושת דחיפות לעשייה. אי אפשר להתעלם מהתחושה הזו – יש איזה רצון עוצמתי שלא היה שם קודם, ליצור ולעשות. כלומר, כלי הקיבולת שלנו התמלא מחדש עד הסוף באנרגיה, וזה הסימן לסיים את הריפיל ולהיכנס מחדש לשגרת עשייה (Refill באנגלית – מילוי מחדש).

זה רגע מאוד מרגש. קצת כמו לצאת לעצמאות מחדש, לעדכן גרסה, לצאת לדרך. ועם תרמיל מלא באנרגיה ומוטיבציה – זה מרגיש פרש במיוחד, והאדוות של זה מהדהדות למרחקים ולעוד הרבה זמן.

כללי מפתח לריפיל מנצח

  • מתוכנן או ספונטני – אני תמיד בעד לתכנן תקופת ריפיל מראש, אבל חשוב לדעת שזה לא תמיד בשליטתנו ולפעמים נדרש ריפיל חירום. זה יכול לבוא מתוך תחושת שחיקה, שעמום, עומס גדול או כל סיבה אחרת, לפעמים הריפיל נכפה עלינו (בצורת מחלה ארוכה או כאב מסתורי שמונע מאיתנו לעסוק בפיתוח עסקי). אל תתעלמו מהצורך לריפיל!
  • הזרקור אליי – לא משנה אם זה מתוכנן או ספונטני, בתקופת ריפיל הזרקור מופנה אלייך. אם בשגרה מירב תשומת הלב והמחשבה מופנית לעשייה ולעסק, בריפיל התפקידים מתחלפים והעסק יורד בחשיבות לרמת התפעול השוטף ואנחנו מקבלים את מירב הזמן והמשאבים. זה עושה קסמים!
  • להיות ולא לנפוש – עם כמה שזה מפתה, זכרו שריפיל זה לא חופשה והיתרונות שלו לא מתאפשרים כשאתם עסוקים בטיול בחו”ל. תחשבו Just Being.
  • בסטייל שלך – הריפיל יקבל איזה אופי שתבחרו לתת לו. במקרה הזה אני בחרתי גם להתנתק מהרשתות החברתיות וגם לשלב ניקוי רעלים תזונתי, כשבריפילים אחרים שלי זה היה נראה אחרת לגמרי. תקשיבו לצרכי הלב ולכו אחר ההנחיות שלו.
  • תזמון – אני רוצה להגיד שכל זמן הוא זמן מתאים לריפיל ונשימה, אבל זה לא מדויק. הזמן הכי מתאים לתקופות ריפיל זה ‘בין תקופות’ – בין חגים, בין השקות, וכו’. זמן שאפשר לשהות בו בלי לחץ.
  • משך – זה לגמרי תלוי בכם. אני ממליצה לא פחות משבוע.
  • לא מתבטלים – ריפיל זו לא הזמנה לשבת מול הנטפליקס, אלא זו הזמנה לנקות שולחן. חיסול משימות, סדר וארגון (בעסק ובבית), סיום ‘זנבות’ של דברים סזיפיים שמעולם לא סיימתם, ניקיון מרחבים… איזה כיף יהיה לחזור אחרכך לעשייה כשהכל נקי ומסודר (גם הנפש!)

הקול היזמי

הרבה פעמים קורה שבזמן הריפיל מגיע גל של רעיונות חדשים. הנטייה שלנו (במיוחד אנשים משימתיים) זה כבר להתחיל לפעול ולהוציא את הרעיון לפועל. אבל כל עוד אתם בריפיל, אני מפצירה בכם לא לפעול אלא להישאר בהתבוננות ברעיון, בליטוש שלו, בכתיבה ובתכנון בלבד, ורק כשאתם מרגישים שהגיע הזמן והבשלות לפעול, דעו שהריפיל נגמר ותהנו מהרעיונות הנפלאים, הסדר והארגון שיצרתם בזמן הזה, וכנסו לתקופה חדשה של יזמות ויצירה!

לא רק לעצמאים

לאחרונה הסבו את תשומת ליבי שתקופת ריפיל זה לא לבעלי עסקים בלבד.

תקופה של חידוש משאבים והפוגה יכולה לשרת גם מי שעובד/ת כשכיר/ה, אם יש לכם אומץ לקחת חופש ‘בלי סיבה’ נראית לעין כמו חו”ל או מחלה, ולשהות בתוך השגרה לטובת פיתוח אישי. זה הכי מאוזן שיכול להיות!

מוזמנים להשאיר תגובה על הפוסט, וכמובן – לתכנן לכם ריפיל!

שתפו את הפוסט הזה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם:

כותבת המאמר, משי חורב
מאמנת אישית לניהול עצמי, מלווה אנשים ועסקים בתהליכי שינוי הרגלים, מוטיבציה, יצירת רוטינות, סדר וארגון, שיטות עבודה ובריאות פיזית ורגשית.

השראה במנות קטנות?

צעד אחד כל פעם.
הירשמו לניוזלטר להשראה שבועית:

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

אפשר לתת לך מתנה?

10 האפליקציות לניהול עצמי

קובץ פורט אלייך למייל!

התחברות לאתר