*כל התמונות בכתבה צולמו במלון Atlantica Imperial Resort & Spa ברודוס, יוון
אוי כמה שאנחנו אוהבות חופשות. אנחנו מחכות לרגע הנכסף של לארוז את עצמנו ולשכוח קצת את השגרה, לשנות אווירה ופשוט לתת לראש לנוח כמה ימים. אלא שלמעשה, כמעט כמעט תמיד, הדבר האחרון שהראש שלך עושה בחופשה זה לנוח. לאורך כל הזמן שהיית אמורה לנוח – את עסוקה בבירורים על האטרקציה הבאה, דרכי הגעה, חישובים והתמקחויות, צילומי סלפיז, צעידה נמרצת (כדי להספיק הכל), סיבובי שופינג ואוכל טוב. איך אפשר לשמור על תזונה נכונה בחופשה כזו?
שמת לב שאנשים תמיד לוקחים איתם ספר לקריאה בחופשה אבל בסוף לא נוגעים בו? הראש שלנו כלכך עסוק בזמן החופשה, שלא סתם אנחנו תמיד מרגישות שאנחנו חייבות חופש מהחופש. ועוד לא דיברנו על מה שעובר על הקיבה שלנו בחופש הזה… גם היא בדרך כלל לא נחה בחופשות, היא עובדת שעות נוספות – כי אנחנו רוצות לטעום הכל, אבל בעיקר כי אנחנו מרגישות שעכשיו זו יציאה חד פעמית מהשגרה ומותר קצת להתפרע.
האמת שזה לגמרי טבעי.
כבני אדם ניחנו בסקרנות מובנית ואנחנו אוהבות ליהנות מכל העולמות, במיוחד אם בשגרה אנחנו לא מרשות לעצמינו ומקפידות על תזונה מאוזנת (מבחינה בריאותית או בשביל לשמור על המשקל). אין פלא שהמבחר המדהים שאת פוגשת בדרך כלל בחופשה משתלט לך על כל החושים. תמיד יש משהו – בופה אינסופי ומגוון, מסעדה שכולם מדברים עליה, אוכל רחוב ייחודי וגלידריה משגעת לקינוח. אפילו בתור טבעונית יש המון פיתויים בחופשה (בארץ או בחו”ל) שקשה לעמוד בפניהם, וזה רק הולך ומתגבר.
אבל בואי נתעכב רגע על צירוף המילים ‘תזונה מאוזנת’. ההגדרה היבשה אומרת שתזונה מאוזנת היא כזו שמכילה את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים). האיזון בין כל אלה משתנה מדיאטה לדיאטה ואף מאדם לאדם, ומעטים האנשים שמקפידים על צריכה מדויקת ברמת האחוזים לכל קטגוריה. אבל מעבר להגדרה היבשה, תזונה מאוזנת היא גם כזו שלא מעמיסה על מערכת העיכול ושלא מכילה כמות קלוריות אסטרונומית שהיא הרבה מעבר להוצאה הקלורית היומית שלך (אלא אם את בדיאטת השמנה).
מה שבדרך כלל קורה כשאת בחופש מבחינה תזונתית – זה בדיוק ההפך ממצב מאוזן. זו יציאה משגרה שהופכת בן רגע ליציאה מאיזון תזונתי, שאחריה קשה לחזור אליו או לתקן את מה שנעשה. מדובר בכמה ימים רצופים של פולחני אוכל מכל הבא ליד, טעימות, אלכוהול (בואי נדבר על אלכוהול וכושר כאן) ובדרך כלל הרבה מזון מעובד שהוכן במיוחד עבורנו (והוא טעים למות). כל זה, הופך את הניסיון לשמור על תזונה נכונה בחופשה לקשה הרבה יותר, יש שיגידו אפילו בלתי אפשרי.
ואז, אחרי הכל, נגמרת החגיגה. וכמו שאנחנו אוהבות חופשות, ככה אנחנו שונאות רגשות אשמה. אנחנו מרגישות את הכבדות, אם לא בגוף אז בראש, אנחנו מרגישות חלשות אופי והעובדה שהגזמנו לגמרי מתחילה לחלחל. כאן מגיעה ההבטחה העצמית שבחיים לא ניפול ככה יותר. אבל בינתיים, איך מתמודדים ומשכיחים את ההרגשה הרעה? עם אוכל! יכול להיות אפילו שאת עושה את זה באופן בלתי מודע. אנחנו משקיטות את המצפון שלנו עם עוד אוכל.
וגם זה, למרבה הצער, טבעי.
קבלי רשימה של פעולות פרקטיות שאפשר לעשות לפני הנסיעה הבאה שלך, כדי לשמור על מסגרת של תזונה נכונה בחופשה:
1. בקבוק המים הקסום שלך
אנחנו כבר יודעות הכל על זה שמים זה חשוב ותורם רבות לירידה במשקל ושמירה עליו, אבל אין לך מושג כמה בקבוק אישי אחד קטן יכול לעשות את ההבדל.
קחי איתך לחופשה את בקבוק המים הצבעוני האהוב שלך (אם עוד אין לך כזה, פרגני לעצמך באחד ASAP!). תקפידי למלא אותו לפחות 3 פעמים ביום. את המחמאות הכי טובות על הבקבוקים שלי קיבלתי דווקא בחו”ל, ואז כבר לא נשאר לי שום תירוץ, זה אפילו גרם לי לשתות יותר 😊
ומה שתיית מים עושה? גורמת לתחושת מלאות ושובע, וגם מנקה את המערכת, מעודדת חילוף חומרים ותורמת לריכוז וחיוניות. רק יתרונות!
2. טריק לתת מודע
לפני החופשה בחרי תמונה שלך שאת אוהבת, שמייצגת את יכולתך להיות חטובה ורזה יותר, ושימי אותה במסך הנעילה הראשי של הנייד שלך. מעכשיו, כל פעם שתתעסקי עם הנייד (וזה יקרה המווון) תיאלצי להישיר מבט אל הגרסה המועדפת של המראה שלך, וזה עובד יופי על התת מודע שלא יאפשר לך להתפזר בצורה לא אחראית.
אין לך תמונה מועדפת שלך (עדיין)? שימי תמונה של מישהי שמהווה עבורך השראה. אין כמו השראה טובה בשביל לדבוק במטרות שלך!
3. הבריאות שלך!
אנחנו פה בשביל הבריאות! את כבר יודעת שבריאות זה ערך עליון מבחינתי, והלוואי שגם מבחינתך. אבל אם לא, תעשי רגע סיור דמיוני בבופה המהמם של המלון שאת הולכת לשהות בו, ותחשבי איזה מגוון אדיר הולך להיות שם. למרות שלפעמים זה מרגיש כאילו חוט בלתי נראה מושך אותך לעבר המנות המושחתות, הבחירה פה היא לגמרי שלך, אף אחד לא מכריח אותך ללכת ישירות למאפים, ללחמים, לקינוחים ולפסטות. תחשבי מה יהיה נעים יותר לבטן שלך – מילקשייק עוגיות אוריאו עם קצפת ושוקולד או שייק פירות טבעי?
תזכרי ששומן אפשר להוריד ולשרוף (עם קצת (או הרבה) מאמץ), אבל בריאות שנפגעה וגוף שלא מתוחזק כמו שצריך מבחינה תזונתית קשה מאוד להחזיר לאחור. אם את שואלת אותי, הסיבה הזו עוקפת בענק את כל הסיבות האחרות שבגללן את רוצה לשמור על תזונה נכונה בחופשה שלך. בסופו של דבר, הבריאות חשובה יותר מהכל.
4. אימון - כתמריץ לתזונה נכונה בהמשך היום
כן כן, אימון בזמן החופשה שלך. לא צריך לצאת לחצי מרתון, וגם לא להשקיע שעה על אימון אינטנסיבי ולסיים באפיסת כוחות. אבל כן רצוי לזוז. תזוזה קלה במהלך היום יכולה לגמרי לשנות לך את ההרגשה ולהניע אותך לאכילה חכמה יותר במשך היום.
זה יכול להיות או על הבוקר בזמן שמתארגנים, או אחה”צ – אחרי שרוב היום מאחורייך ואת רגע לפני פעילויות הערב. אימון של 10-20 דק’ יכול בהחלט לעשות את ההבדל בין יום עצל ואכלני לבין יום נמרץ וחיוני. ההמלצה שלי היא תמיד להתאמן על הבוקר, אחרי כוס מים גדולה – להזיז קצת את השרירים, להתחמם ולוודא שכל פסיק בגוף התעורר לחלוטין ומוכן ליום שלפנייך. אם את לא בטוחה איזה אימון לעשות, קחי לך את קיט האימונים החינמי שצילמתי בדיוק בשביל מקרים כאלה – 4 אימונים קצרים וקלילים מסוגים שונים שיסגרו לך את פינת התזוזה להיום.
חוצמזה, אם יש לך מאמן קבוע שיודע להעביר אימוני כושר אונליין – זה פתרון מדהים. ככה את נשארת מחויבת לעצמך גם בזמן החופשה, והרוטינה שלך לא הולכת לאיבוד. כשאת שומרת על שגרת האימונים הרגילה שלך, סביר להניח שתבחרי לשמור גם על שגרה של תזונה נכונה.
כל מה שאת צריכה לדעת אימוני כושר אונליין סוכם בקפידה בפוסט הזה.
5. כללי אצבע מוחלטים מראש
כאדם בוגר ושקול, את יכולה לאכול מה וכמה שבא לך, ועדיין להישאר מודעת למה שנכנס לך לפה ולעשות את הבחירות שלך באחריות.
כלל אצבע לבופה ולמסעדות אכול כפי יכולתך שמציעות מכל טוב והרבה יותר מדי: קחי צלחת וצודי את עמדת הסלטים המרהיבה. יכול מאוד להיות שתופתעי מהמגוון גם שם, ותמלאי לך צלחת כל כך יפה וצבעונית, שאוטומטית יתר הדברים ייתפסו בעינייך כתוספות וכבר לא יהיה לך הרבה מקום בשבילם.
כלל אצבע נוסף, רלוונטי גם לארוחת חג ולכל ימות השנה: אוכלים צלחת אחת. לא שתיים ולא חמש ולא אחת קטנה בצד לתוספות. אני יכולה להבטיח לך שתרגישי שבעה ונינוחה גם אם לא תטעמי את כל האפשרויות. תנסי את זה, תודי לי אחרכך.
6. פוקוס - מה באמת חשוב לך?
מה באמת חשוב לך לטווח הארוך – ההנאה הרגעית של אכילה מופרזת, שתייה מוגזמת ורביצה אכלנית כחלק מהחופשה, או הבריאות, הנראות והתחושה הכללית בגוף?
טריק שעובד אם מקפידים עליו – תעשי עם עצמך שיחה קטנה של 2 דקות לפני כל ארוחה. לפני שהמלצרית מגיעה, או לפני שנכנסים לאגף המזנונים של המלון. תשאלי את עצמך מה באמת חשוב לך לטווח הארוך ואיך את הולכת לקדם את זה.
שמת לב שהרבה פעמים אחרי ארוחה מוגזמת עוברת לך בראש המחשבה – אם רק הייתי קצת יותר בפוקוס קודם? התמהיל המפוקפק של מגוון האפשרויות, ההתרגשות, היציאה מהשגרה והסקרנות – מטשטש אותך קצת ואת שוכחת בן רגע שלפני החופשה החלטת החלטה חד משמעית לא להתפזר. קחי רגע עם עצמך לפני שהתפריט מגיע לידיים שלך, ותזכירי לעצמך מה חשוב באמת.
רגע לפני שנסכם, חשוב מאוד שתדעי שאני ממש אבל ממש לא בעד שתחרבי לעצמך את החופשה עם ספירת קלוריות, אוכל ‘מבאס’ או כיבוש יצרים אובססיבי. ממש ממש לא!
את יוצאת לחופש? תהיני ותחגגי! מגיע לך לנוח, לנפוש, לצבור כוחות וחוויות וגם לטעום ולהתנסות בדברים חדשים. ולצד ההנאה, תישארי מודעת ותקבלי החלטות מושכלות באשר לאוכל שאת בוחרת להזין בו את הגוף שלך, שהוא, כמו שאני תמיד אומרת – עבדך הנאמן.
למדת משהו מהפוסט? איך הולכת להיראות החופשה הבאה שלך? שתפי אותי ♥