על מתח נפשי ואימון גופני

אני לא אשכח את היום שבו מתאמנת הגיעה אליי לאימון אישי, וכבר כשיצאה מהרכב וצעדה לקראתי הרגשתי שמצב הרוח שלה ירוד ולא רגיל. היא נראתה לי תחת עומס נפשי כלשהו ולא הישירה אליי מבט, היא התאמצה לחייך וכל כולה שידר לי – בואי נסיים עם זה מהר כדי שאני אוכל להתכנס לי שוב בתוך עצמי.

התחלנו את האימון. אני מנסה לשמור על אנרגיות גבוהות ולהרים את האווירה בחימום פורק לחצים, והיא – רצה במבט כבד, הבעה לקונית והרבה תלונות ציניות שנועדו לחפות על איזה כאב נסתר ועומס נפשי כבד.

בסוף החימום, כשהמצח כבר הבריק מזיעה, סיבוב הריצה האחרון שחרר את הכל. הסטרס, הדמעות, המעמסה הנפשית שהעיקה על הכתפיים שלה לאורך כל היום – הכל יצא. ואחריהם, יצא גם חיוך והקלה גדולה. שוחחנו קצת על מה שישב לה על הלב ואז היא ביקשה להמשיך את האימון בדיוק מאותה נקודה. לא הייתי בטוחה אם היא התאוששה מספיק בשביל אימון אינטנסיבי כרגע, אבל כבר בתרגיל הראשון נמרח לה חיוך על הפנים והיא אמרה ש – “זה בטח נשמע מוזר, אבל אני מרגישה פיזית הרבה יותר קלה עכשיו!”

מתח ועומס נפשי הם תופעה שכיחה שהולכת וגוברת בשנים האחרונות (או בכינוים הידוע – המחלה של המאה ה- 21). רוב הזמן אנחנו אפילו לא יודעות שסטרס מלווה אותנו באופן קבוע ושולט לנו באורח החיים.

יש אמנם מעטים (ברי מזל) שלא נלחצים בקלות וקשה להוציא אותם משלוותם, אך ישנו מנעד שלם של שאר בני האדם שחווים מתח נפשי ועומס באופן רציף כל יום, כל היום. אני בטוחה שאת מכירה את זה – מישהו חצוף חתך אותך בכביש, שיחה שלא הסתיימה טוב, לא הספקת להגיע למשימות שהצבת לעצמך, או אפילו סתם מחשבה טורדנית שמעסיקה אותך – כל אלה גורמים למתח ועצבנות.

עומס נפשי ואימון גופני

אז למה אנחנו לא עוצרים את זה ועושים סוף לעומס הנפשי?

האמת היא שהסטרס, מעיק ושתלטני ככל שיהיה, עובר לידנו. אנחנו חיים איתו איכשהו וממשיכים לתפקד ולהתנהג כרגיל עד ש… חלק מהתפקודים היומיומיים שלנו מתחילים להיפגע. זה עלול להתבטא בשינה רדודה או בחוסר שינה כלל, בקושי בקבלת החלטות (כי הראש שלנו טרוד כלכך בדברים אחרים), במצוקה נפשית, כבדות ואכילה רגשית.

זה כמובן לא הכל, ישנם מקרים חמורים יותר של הזנחה נפשית שעלולים להביא לא רק לדיכאון כרוני אלא לאינספור מחלות אחרות. זה מלמד ומדגיש את מה שאנחנו כבר יודעות – כשכואב בפנים – כואב בחוץ. לא סתם המתאמנת שלי בקושי הצליחה להתאמן והרגישה כלכך כבדה כשהחזיקה בתוכה את כל העומס שישב עליה כל השבוע…

בתור מי שעוסקת בתחום, יוצא לי לדון רבות עם מכריי ואהוביי על יתרונותיו של הכושר הגופני. במבט לאחור, כושר גופני תמיד היה חלק מהחיים שלי באופן כזה או אחר, אבל האמת היא שהוא תמיד תפס נפח רציני יותר מהזמן שלי בעיקר בתקופות פחות טובות. אף פעם לא ידעתי להסביר למה, אבל תמיד רגע לפני שהייתי נופלת לבור של דכדוך – הייתי קמה להתאמן.

על עומס נפשי ואימון גופני

היום אני כבר יודעת לזהות מצוין ולשים את האצבע בדיוק על מתי אני זקוקה לאימון במיוחד כדי להפיג עומס נפשי, ואני אפילו מצליחה לחקור את מקור המתח טוב יותר תוך כדי האימון ואחריו. אני זוכרת בבירור את הפעם שבה הבנתי עד כמה לפעילות גופנית יש כוח מדהים בשיפור מצב הרוח שלי: חזרתי באותו יום מהעבודה עם מועקה מכבידה בלב שהצטברה שם במשך ימים ארוכים, ידעתי שאני מתייסרת על דברים חסרי פשר אבל לא ידעתי איך להשתחרר מזה.

המחשבות כל כך הכבידו עליי שממש התקשיתי לנשום ולנהל שיחה כמו שצריך. חשבתי שאני אצא לריצה וזה יעזור, רצתי כמה ק”מ, נשמתי אוויר קריר של סתיו מלוא הריאות ונתתי למחשבות להתפזר, אבל למרבה האכזבה לא הרגשתי שינוי משמעותי במצב הרוח באותו ערב.

השינוי המפתיע הגיע בבוקר שלמחרת. קמתי כמו אדם חדש, קלילה ונושמת, המועקה כאילו התפוגגה ונראתה לי הרבה פחות כבדה משהייתה. מיד ידעתי שהריצה של אתמול שחררה ממני ערימות של סטרס, והודיתי לעצמי על ההחלטה המעולה הזאת.

עומס נפשי ואימון גופני

קבלי 5 טיפים - איך כושר גופני עשוי לעזור לך להפיג מתח נפשי

✧ משהו אחר להתעסק בו

כשאת כלכך טרודה במחשבות על דבר מסוים וכל מה שאת רוצה זה להשיג לו פתרון בראש שלך, הדבר האחרון שבא לך זה הסחות דעת. דווקא בגלל זה, את חייבת לדאוג לעצמך להסחת דעת באופן רצוני, ועיסוק בספורט זו ההסחה המושלמת! זה לא מאלץ אותך להסית בכוח את המחשבות לכיוון אחר או לנסות להיכנס לרוגע בצורה מאולצת. עצם הפעילות הגופנית מהווה סוג של מדיטציה טבעית למוח. כשאת נכנסת לאימון אינטנסיבי, תהיי בטוחה שהראש שלך יהיה עסוק רק בדבר אחד – הגוף שלך.

אם את לא בטוחה באיזה אימון לבחור או מה לעשות, את מוזמנת לקרוא את המדריך לבחירת מסגרת כושר שיצרתי למצבים כאלה.

✧ ההרגשה של אחרי אימון

אין מצב שאת לא מכירה את ההרגשה הזאת (ואם לא, כנראה שמזמן לא עשית אימון כמו שצריך!) ההרגשה הכללית אחרי אימון גופני בדרך כלל מלווה בתחושת הצלחה והתרוממות רוח, זאת תודות להזרמת הדם והפרשת הסרוטונין במוח (הורמון האושר). כך שמעבר להיותו בריא, מעורר ומסיח דעת, האימון הגופני מזכה אותך בסופו גם בתחושת ניצחון וטעם של עוד! את יותר ממוזמנת לקרוא עוד על הנושא המרתק הזה, בפוסט שלי על 10 אתגרים למתאמנת המתחילה.

✧ נשימה זה שם המשחק

לא משנה באיזה אימון גופני בחרת – תשקיעי בנשימה. גם בזמן אימון עצים וריצה אפשר לשים לב לנשימות ולסנכרן אותן. בתום הפעילות, הסדירי את הנשימה ותשקיעי רגע בלהקשיב לה ולהתחבר אליה. נשימות עמוקות ומדודות מרגיעות את הגוף ומסמנות לו שאין סכנה ואפשר להרפות, והרפיה זו תרופה מצוינת שתורמת רבות להפגת מתחים.

אימון גופני ועומס נפשי יוגה

✧ כושר גופני וכושר נפשי הולכים ביחד

גם אם את לא מודעת לזה, רוב הזמן מה שאת חווה בפנים מקרין החוצה. כשרמת הסטרס הנפשי שלך עולה זה מורגש, כמו גם כשהיא יורדת ומרגישים שאת שלווה ונינוחה. לכן, מצאי את הדברים שעושים לך טוב ותשקיעי בהם זמן. זה שווה כל רגע וכל שקל. באופן אישי, אני יודעת שכשאני משקיעה בספורט ותנועה, באיזשהו אופן אני שומרת גם על חוסן וכושר נפשי. כשאני מתעסקת בטובת הגוף שלי, בבריאות שלי וברווחה שלי, אני יכולה לנשום ברוגע וגם להקרין את זה החוצה.  לחצי כאן לדוגמא איך תנועה משפיעה לטובה על הנפש. 

✧ יוגה - השילוב המנצח

אפשר לומר שאימון יוגה (מכל הסוגים), מכיל את כל מה שציינתי בסעיפים הקודמים. אימון מודרך של יוגה שכולל תנוחות מורכבות ש’פותחות’ ומאתגרת את הגוף, נשימת אוג’אי (נשימה מדודה וקולנית מהאף) ותנועתיות רצופה ומאוזנת – יביא אותך בקלות למצב מדיטטיבי מרגיע בלי שאפילו שמת לב. אם את חווה עומס נפשי וסטרס יומיומי, אני ממליצה לך בחום לנסות יוגה. לא כל יוגה תתאים לך, חפשי את האחת. תודי לי אחר כך 🙂

אני מקווה שהפוסט הזה נתן לך כמה רעיונות וקידם אותך לחיים שלווים יותר ♥
שתפי אותי – איך את מפיגה מתחים?

שתפו את הפוסט הזה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם:

כותבת המאמר, משי חורב
מאמנת אישית לניהול עצמי, מלווה אנשים ועסקים בתהליכי שינוי הרגלים, מוטיבציה, יצירת רוטינות, סדר וארגון, שיטות עבודה ובריאות פיזית ורגשית.

השראה במנות קטנות?

צעד אחד כל פעם.
הירשמו לניוזלטר להשראה שבועית:

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

אפשר לתת לך מתנה?

10 האפליקציות לניהול עצמי

קובץ פורט אלייך למייל!

התחברות לאתר