איך לשמור על מוטיבציה – 8 עובדות וטיפים שיעזרו לך לשמור על מוטיבציית שיא

מה לדעתך עוצר אותך היום מלהתחיל להתאמן ולאמץ אורח חיים בריא יותר? תעשי רגע ניסיון קטן – אם את לא מתאמנת כמו שהיית רוצה, שימי יד על הלב ותנסי לענות בכנות על השאלה הזאת.

כמו אצל כולנו, רוב הסיכויים שמיד קופצות לך לראש מספר לא מבוטל של סיבות ובראשן אחת או שתיים מובילות. והאמת? סיבות טובות. למי יש זמן/כסף/חשק לזה?

אבל אם תעמיקי את המחשבה, ותבדקי היטב מה עומד מאחורי כל סיבה ותירוץ, תגיעי די מהר להבנה ברורה שבשורה התחתונה – הכל נובע מחוסר מוטיבציה.

וכולנו חווים את זה. גם אני.

מאז שאני מאמנת אנשים ונשים לשגרה של כושר גופני, יוצא שאני שומעת לפחות פעמיים ביום טיעונים מעניינים מאנשים שונים ל-למה הם כבר לא מתאמנים. לרוב אני אפילו לא שואלת (זה לא ענייני…), אבל בכל זאת נדמה שנשים ואפילו גברים מרגישים צורך לפרוס בפניי את הסיבות הרבות שבגללן הם לא יכולים להכניס כרגע אימונים לשגרה שלהם.

איך לשמור על מוטיבציה - טיפים להמשיך להתאמן

הסיבות באמת טובות ונראה ששמעתי את כל הוריאציות האפשריות. זה מתחיל מחוסר פניות וזמן, דרך חוסר תקציב ועד למכאובים חולפים או מזג אוויר (קר מדי לזוז, חם מדי לצאת… מוכר לך?) ועוד רבים וטובים.

מעטים בלבד מצליחים לזהות שמבין כל הסיבות הכי טובות וגם התירוצים הכי גרועים, המגבלה הראשונה והעמוקה ביותר ללמה לא להתאמן היום היא שהם לא יודעים איך לשמור על מוטיבציה

אז היום אני אני רוצה לשתף אותך ב-8 עובדות מעניינות ורעיונות לאיך לשמור על מוטיבציה, וטיפים יעילים שאולי יגרמו לך לבחון שוב את המצב ולהכניס כושר גופני לחייך, וכמה שיותר.

איך לשמור על מוטיבציה ולהמשיך להתאמן

אבל לפני זה, בואי נעשה עוד משהו: נסי לדמיין לרגע שרמת המוטיבציה שלך נשארת גבוהה וסטטית לאורך כל השנה. איזה כיף זה יכול היה להיות?! דמייני את זה: כל בוקר את קמה לך בשעה מוקדמת, מדלגת לאימון אישי (או מכון כושר, או סטודיו), מתאמנת כמו שצריך וממשיכה בקלילות את היום הבריא והמאוזן שלך במוטיבציית שיא.

הלוואי וזה היה ככה! אבל, זה לא.

אני לא אשכח את הקיץ ההוא לפני יותר מעשור, שבו גיליתי את הספינינג ואת הריצה, וכל חיי סבו סביב האימון הבא. רמת המוטיבציה שלי הייתה בשמיים, התעסקתי רק בזה, ואז… הגיע הסתיו. נהיה קצת פחות נעים ואינטואיטיבי לצאת החוצה, ואפילו הידיעה שאני הולכת להזיע ולהתחמם תוך כמה דקות כבר לא כלכך קסמה לי.

במקביל נכנסו גם דברים אחרים ללו”ז, לימודים, אהבות, והאימונים איך לומר… נדחקו הצידה. רמת המוטיבציה הלכה ודעכה.

זה אולי יפתיע אותך לשמוע, אבל זה קורה לי גם היום. בוודאי שזה קורה לי גם היום! וזה קורה גם לכל המאמנים, והספורטאים, ואלופי העולם בספורט אולימפי.

כשמתאמנות שואלות אותי איך אני לא מאבדת מוטיבציה, אני מיד ממהרת להציף את המציאות – ברור שאני מאבדת מוטיבציה. לפעמים אני מאבדת אותה לכלכך הרבה זמן, שאני לא מצליחה למצוא אותה ימים ושבועות.

אבל, את בטח מכירה את זה – גם בימים שקצת פחות מתחשק לנו לקום לעבודה, אנחנו קמות ועושות מה שצריך לעשות. אז גם אני קמה לעבודה שלי, שחלק נכבד ממנה זה לתחזק לאנשים את המוטיבציה לכושר, לגרום להם לאהוב להתאמן ולהזיע, ולהעביר הלאה את הידע שלי כאן בבלוג 😉 (מזלי שהיה לי אומץ לבחור בעבודה שאני כלכך אוהבת!)

Own Your Workout

מוטיבציה (או בעצם: הנעה) היא אכן דבר חמקמק. היא מוגדרת כ’רצון להשקיע זמן ומאמץ בפעילות מסוימת גם כשהדבר כרוך בקשיים, במחיר גבוה ובאפשרות לאי הצלחה’.

כלומר – אנחנו לא אוהבות חוסר וודאות, ולכן קשה למצוא מוטיבציה לאימון עם הידיעה שהוא לא בהכרח יביא אותי אותי לתוצאות מהירות, או לתוצאות בכלל. איך אפשר לשמור ככה על התמדה ומוטיבציה גבוהה?!

אבל יחד עם זה, מוטיבציה היא דבר מופלא שאת יכולה ללמוד לייצר, לחזק ולשמר, אם רק תשקיעי בזה קצת מחשבה והתכוונות. 

קבלי שורה של טיפים פרקטיים לשימור המוטיבציה שתוכלי להתחיל ליישם כבר היום:

1. טריק פסיכולוגי: מה את הכי רוצה?

בדרך כלל כשמטפלים רוצים להבין מה הדבר שהכי מניע אדם לפעולה, בודקים תחילה אם בהנחה ולא הייתה לו מגבלה של זמן, כסף או מקום, מה הדבר שהוא הכי היה רוצה? קשה לבחור פה תשובה אחת. 

תשאלי את עצמך את השאלה הזו ונסי לכתוב את התשובות על דף בשיא הכנות. 

האם אחד או יותר מהדברים שרשמת הם ברי השגה בעינייך? איך לדעתך תוכלי להשיג אותם? קחי רגע להרהר בזה ונחזור לרשימה שלך בהמשך.

2. למדי לזהות את ההתנגדויות האוטומטיות שלך

למשל, כשאת פוגשת חברה או קרובת משפחה שאימצה אורח חיים בריא, התאמנה והשקיעה בעצמה והיום היא נראית מעולה – מה עובר לך בראש? את רוצה גם, אבל מיד כל ההתנגדויות מתחילות לצוף ולהנמיך לך את המוטיבציה – ‘לה יש עבודה שמאפשרת את זה’, ‘לה יש רק ילד אחד ועזרה מההורים’, ‘לה בטח יש חדר כושר צמוד בבניין’, וכו’ וכו’.

איך להינצל מזה?

  • קודם כל – פרגני! כבר תרגישי יותר טוב ואפילו תשאירי פתח לשיח חיובי (ולא ציני) בנושא.
  • שימי לב להוכחה שלפנייך – זה אפשרי! ואם היא יכולה, בוודאי שגם את יכולה.
  • בקשי מאותה חברה טיפ אחד מנצח. אולי היא תגיד בדיוק את המילים שהיית צריכה לשמוע?

3. הדרך הבטוחה לשימור מוטיבציה: הטמיעי הרגל אחד בכל פעם

כמו שאת כבר יודעת, אם תנסי לעשות שינוי ענק וכוללני באורח החיים שלך תוך חודש אחד, זה פשוט לא יעבוד, ואפילו עלול להזיק לך ברמה הפיזית והמנטלית. וחוצמזה, אל תשרפי את כל הגאווה ביום אחד! תשאירי לך קצת קלפי גאווה לאחר כך…

תכנני לך דרך פעולה מסודרת, ובתור התחלה – רשמי לפנייך את מטרת העל. מתחתיה רשמי מטרות קטנות שיובילו למטרה הגדולה. השקיעי בכל שבוע בלהטמיע מטרה קטנה אחת בלבד. זה דורש קצת סדר מחשבתי ולכן אני ממש ממליצה לך לקחת שעה ולהשקיע בלכתוב את זה.

לדוגמא: מטרה גדולה לשנה הקרובה – לאמץ אורח חיים בריא באמצעות שלושה אימונים בשבוע ושמירה על תפריט מאוזן.

מכאן, אפשר להתחיל לגזור מטרות ביניים – מהכי קטן. המטרות הראשוניות יוכלו להיות:

  • שלב ראשון: לברר עם עצמי איזה סוג של פעילות גופנית הייתי רוצה לעשות באופן קבוע (אולי פילאטיס? אימונים פונקציונליים? ריצה? אימונים אישיים?)
  • שלב שני: לברר על מאמנים, סטודיו וחדרי כושר, לחפש המלצות ולעשות השוואת מחירים וסדרי עדיפויות.
  • לחפש תזונאית טובה ולקבוע פגישת ייעוץ. אפשר באופן פרטי, או דרך קופת החולים, העיקר להתחיל לפלס דרך לעבר שינוי חיובי. אולי אחרי שתבדקי כמה אופציות תביני שאת מעדיפה ייעוץ נטורופתי או מעבר לתזונה טבעית?
  • אם את מתייחסת ברצינות ללו”ז שרשום לך ביומן, משימה קטנה נוספת תהיה לקבוע הליכה שבועית אחת. זה נורא קלישאתי אבל זה באמת עובד! 

וכן הלאה… עד להטמעת כל ההרגלים שאת שואפת אליהם בלו”ז שלך. זה לוקח זמן! אבל אני מבטיחה לך שהצלחה בדבר קטן אחד, מביאה למוטיבציה לדבר הקטן הבא.

איך לשמור על מוטיבציה ולהמשיך להתאמן

טיפ אקסטרה: תכיני לך מספר דפים או כתבי את הכל בעיפרון, כי את הולכת לכתוב כמה וכמה וריאציות של עץ המטרות שלך 😉 תופתעי לגלות שמכל מטרת ביניים אפשר לגזור עוד לפחות חמש מטרות קטנות!

4. הבחיני בין מוטיבציה פנימית למוטיבציה חיצונית

מוטיבציה פנימית היא כזו שהתגמול שלה הוא תחושה טובה וסיפוק. כלומר ההנעה לפעולה היא מתוך הרצון שלך להצלחה אישית.

מוטיבציה חיצונית לעומת זאת, היא כזו שהתגמול שלה הוא חיצוני לגמרי, כמו למשל בונוס בעבודה, פרס או הכרה חברתית. 

בדקי עם עצמך – איזה מהמוטיבציות היא זו שמניעה אותך? ההבנה הזו תעזור לך לייצר ‘תגמולים’ מתאימים.

5. יש לנו מוטיבציה לדברים שכיף לנו לעשות

מבין הבאים, לאיזה פעילות לדעתך תהיה לך יותר מוטיבציה: לקום ב 5:00 בבוקר כדי להספיק לנקות את הבית או לקום ב 5:00 בבוקר כדי לתפוס טיסה לברצלונה?

אם אימון גופני נתפס בעינייך כסבל טהור, אף פעם לא תהיה לך מספיק מוטיבציה להתחיל, ובטח לא להתמיד. בדיוק בגלל זה, אחת המשימות הראשונות שלך צריכה להיות – לדאוג להפוך את האימון לדבר כיפי, משהו שאת מחכה לו ונהנית לבצע. יש לזה המון פתרונות:

  • בראש ובראשונה – בחרי היטב את סוג האימונים שלך. יכול להיות שאת עושה ספינינג וסובלת מכל רגע כשבעצם יכולת להינות מאוד מפילאטיס מכשירים או אימון תחנות. את יכולה להתנסות בכמה וכמה דברים עד שתמצאי את הדבר הנכון לך. אל תתפשרי על ‘מה שיש’.
  • מצאי את המאמן או המאמנת הנכונים שידעו להכניס בך מוטיבציה ולהפוך את האימונים לחוויה טובה ומעצימה. זאת בדיוק העבודה שלנו, המאמנים – לדאוג שתפיקי את המרב מהאימון ושתצאי עם חיוך ענק עם ציפייה לאימון הבא. גם כאן מותר לך לנסות מאמנים שונים עד שתגיעי לזה שיתאים לך בול!
  • מצאי חברה שנוח לך במחיצתה ויכולה להיות שותפה טובה לדרך. מחקרים מראים שוב ושוב שאימון משותף מעלה משמעותית את רמת המוטיבציה ושומר עליה לאורך זמן.
  • המשך ישיר לסעיף הקודם – תשקלי להצטרף לקבוצת מתאמנות קבועה. בדרך כלל בקבוצות כאלה נוצרת רוח גבית מחזקת, תחושת שייכות ואווירת ‘צוות’ תומכת, שלא נותנת לאף אחת ליפול. זו יכולה להיות קבוצת ריצה, קבוצת כדורשת נשים או אפילו אימון משפחתי יזום וקבוע עם מאמן. אין כמו עבודת צוות בשביל לשמור על מוטיבציה גבוהה! (צפי פה בסרטון מתוק שמסביר מה עומד מאחורי אימון בצוות).

6. המוטיבציה שלך הרבה פעמים מונעת מהשראה

מוטיבציה והשראה קשורות אחת בשנייה קשר הדוק😊. לכן תדאגי לך למקורות השראה זמינים! אני למשל יודעת שאני מתמלאת השראה כשאני מאמנת אנשים קשישים (ערימות של השראה), וגם כשאני קוראת כתבות בנושא ריצה (גורם לי לרצות לרוץ).

אני מכירה הרבה אנשים שמוזיקה היא ההשראה שלהם לספורט, או קניות של בגדי ואביזרי כושר, או סתם מעבר מהיר על פרופילים של מנטורים מהתחום. תעשי עם עצמך בדיקה: מה גורם לך לרצות לזוז?

7. לא קל לשמור על מוטיבציה לאורך זמן

אם הצלחת להרים לעצמך ולייצר מוטיבציה גבוהה – אשרייך! כל הכבוד. אבל, לפני שאת נחה על זרי הדפנה, תזכרי לשמור לעצמך רשת בטחון גם ליום סגריר.

בטח שמעת על נשים שהשילו ממשקלן והתחטבו להפליא במשך מספר חודשים ואז החזירו את הכל עם ריבית, או נשים שהיו רצות אדוקות בקבוצת ריצה ואז נסעו לטיול של שבועיים ולא חזרו יותר.

זה בגלל שרמת המוטיבציה היא דינמית ומשתנה, וזה בסדר ולגיטימי. חשוב שתהיי מודעת לזה ותנסי להכין מראש מחסנית עם רעיונות שיוכלו להחזיר אותך למסלול אחרי חופשות, נסיעות ארוכות או שינוי אחר בשגרה שלך. קראי כאן על התמודדות עם אימונים בחורף – משבית המוטיבציה הראשי.

8. הסעיף הפילוסופי והחשוב: הכרה בחשיבות העשיה

חזרי למה שרשמת בסעיף הראשון כתשובה לשאלה ‘מה היית הכי רוצה’, ונסי לחשוב – מהי החשיבות של ביצוע כל אחד מהדברים הללו עבורך? מה עומד מאחורי שילוב ספורט ביומיום מבחינתך? בריאות? נראות? שייכות? תחושת מסוגלות?

אחרי שתפרקי לגורמים את חשיבות הדברים (גם פה אני ממליצה לכתוב את זה), בפעם הבאה שתחפשי מוטיבציה – יהיה לך הרבה יותר קל להיזכר איפה המקורות שלה נמצאים ואיפה הכי קל לך לגשת אליה.

אם זיהית שהערך העליון בחשיבותו מבחינתך הוא בריאות, בפעם הבאה שנגמרת לך המוטיבציה תעיפי מבט במאמר שמסביר איך ספורט מונע ומרפא מחלות, או אם הרזיה זה מה שמעניין אותך, שימי לך בצד כמה סרטונים מנצחים שיזכירו לך כמה קל וזמין זה יכול להיות.

וכמו תמיד – התמדה זה שם המשחק. אם תיקחי לפחות שני טיפים ותיישמי לאורך זמן, משבוע לשבוע תוכלי לייצר בעצמך רמת מוטיבציה שתחזיק מעמד, ותסגלי לך תכנית מגירה למקרה שהיא תתחיל לדעוך.  

יש לך טיפים משלך לאיך לשמור על מוטיבציה? שתפי אותי בתגובות!

יכול לעניין אותך:

שתפו את הפוסט הזה:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם:

כותבת המאמר, משי חורב
מאמנת אישית לניהול עצמי, מלווה אנשים ועסקים בתהליכי שינוי הרגלים, מוטיבציה, יצירת רוטינות, סדר וארגון, שיטות עבודה ובריאות פיזית ורגשית.

השראה במנות קטנות?

צעד אחד כל פעם.
הירשמו לניוזלטר להשראה שבועית:

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

אפשר לתת לך מתנה?

10 האפליקציות לניהול עצמי

קובץ פורט אלייך למייל!

התחברות לאתר